R som i Regelbundet – magin som fortstätter

En ambition skapas av motivation. Motivation kan vara väldigt flyktigt och måste behandlas försiktigt, försvinner drivkraften förtvinar ambitionen. Kanske kan man jämföra träning med lärande – det är samma sak. Skillnaden ligger i att man tränar hjärnan istället för kroppen. I vår moderna värld diskuteras tre L – LivsLångtLärande. Jag skulle vilja översätta detta till LivsLångtTränande – vår moderna livsstil behöver även detta för att vi ska kunna må bra som människor.

Ett LivsLångtTränande betyder att vi utsätter kroppen för fysisk aktivitet regelbundet. Förutsättningen till att kunna träna under en hel livstid är glädje och måttlighet. D.v.s tycker du att det du gör är roligt och inte oöverstigligt kommer du sannolikt att fortsätta träna. I vissa perioder genom livet fungerar det inte att träna regelbunder – dessa perioder kan vara när man skaffar barn, är sjuk eller på annat sätt inte har tiden att avsätta. Å andra sidan är träningen ofta som extra viktig då. Det ger tid för reflektion och perspektiv – ger möjlighet för mental avkoppling och egentid.

Vad är då regelbundet?
I min värld är regelbundet 2-3 ggr per vecka under större delen av ett år. Självklart kan man omformulera detta till att inte träna under vissa säsonger t.ex. kanske man inte vill springa när det är halt ute, fast då blir det svårt att komma igång igen. Så försök hitta sätt att runda de dåliga ursäkterna – det är inte svårt. vill du springa när det är halt – ta en rask promenad med broddar, då hålls musklerna i trim och det blir inte lika jobbigt att komma igång med löpningen igen.

Så – sluta med ursäkterna, träna så du inte skadar dig, hitta glädjen i din träning och förlika dig med att träna hela livet.