Att kasta sig in i något som man brinner för – lägger ner mycket tid och kraft för att nå ett halvt ouppnåeligt mål brukar leda till överansträngning eller i sämsta fall inflammationer eller andra svårläkta skador.
En skada “i ropet” eller som många verkar drabbas av senaste året är det som slarvigt kallas hälsporre – plantar fasciit är den mer korrekta benämningen, som i sin tur kan leda till hälsporre, struntsamma. Detta är en överbelastningsskada som till en början ger sig till känna genom öm häl på morgonen. Smärtan klingar sen av under första vakna/aktiva timmen, för att komma tillbaka efter vila t.ex. vi stillasittande arbete. Det lömska med denna skada är att den inte gör ont vid aktivitet eller belastning. Plantar fasciit är jobbig att komma tillrätta med och tar oftast lång tid innan den är helt bra. Uttrycket läkningen tar lika minst lång tid som du haft skadan stämde i mitt fall.
Jag ådrog mig hälsporre i vänsterfoten efter Fjällräven classic som jag följde upp med att spela massor av squash. Noterade först en öm häl/hålfot och ignorerade denna i ett halvt år. Tillslut gjorde det hela så ont att jag sökte hjälp hos en naprapat, en kiropraktor, min husläkare och tillslut en kiroprakor-kinesiolog. Ingen av dem lyckades bota foten, men med hjälp av deras tips och rekommendationer så var jag kvitt åkomman efter 18månader – javisst du läste rätt det tog nästan två år att bli av med skadan. Under den tiden slutade jag spela golf, sprang mycket restriktivt (nästan inte alls), stod inte för länge, gick inte långt – jag försökte att inte belasta foten. Samtidigt gjorde jag övningar för att stärka muskulaturen såsom plocka kulor med tårna, mycket tåhävningar, stretchade fotvalv mfl. Jag använde även ortopediska sulor i samtliga skor (flyttade mellan) och kylde regelbundet (2-3ggr/vecka) området med ispåse.
Nu har jag varit kvitt symptomen i 2 år, men kan känna en tillstymmelse av det hela när jag går mycket, står långa stunder eller springer långt.
Mitt tips vid denna skada är att uppsöka en fotspecialist för behandling, starta muskelstärkande träning av underben och fot (tåhävningar varje dag är jättebra) samt att kyla området för att stimulera ökad blodgenomströmning. Viktigast är dock vila – cykla eller simma istället för löpning.
7 tips för att bli av med hälsporre / plantar fasciit:
- sluta belasta – gör det ont dagen efter, sluta!
- Skaffa riktiga skor och framför allt riktiga sulor
- stärka vaderna – tåhäv/vadpress i massor. Minst 100 stycken – framför TV’n eller spisen, de går att göra överallt. Du behöver ingen extra vikt, är det för lätt tar du ett ben i taget.
- låt det ta tid! Jag höll upp all form av träning som belastade foten från början av April till slutet av December. Cykla/spinna, simma, styrketräna det går att göra massor av annat istället för att löpa/springa. Stärk benen!
- Låt symptomen vara borta i någon månad innan du sätter igång att belasta.
- Börja långsamt. Stressa inte igång, belasta mer och mer d.v.s. trappa upp träningen.
- Förträng aldrig smärtan – du bygger snabbt upp en ny inflammation – då är du på noll igen.