Alla dessa E-medel, light-produkter och snabba kolhydrater

Egentligen är det inte svårt att se – den rika världen blir fetare och fetare.
Det som är “inne” i den rika världens mode-elit är att vara heroinchick d.v.s. anorektiskt smal på gränsen till att fungera som människa. Det är bilden som målas ut av reklammakarna i väst, till våra barn – de som inte vill bli feta äter mindre fett.

Att äta mindre fett har varit ett självklart kostråd från nästintill alla dietister sen 80-talet. Sen dess har problemen med fetma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes eskalerat. Sverige har varit förskonat från fetma-problematiken tills senaste 10-15åren, då har Sverige också fått flera personer som lider av allvarlig fetma. Stillasittande arbete och framförallt datorer och TV-spel har identifierats som de största bovarna till att denna epidemi sprider sig över landet. Tonåringar utmålas som lata – en “det var bättre förr” mentalitet har börjat spridas. “Då var vi ute och lekte med kottar i skogen” hörs ofta. Är detta sant?

I min mening är det inte det!
Att beskylla dessa barn för att de inte orkar vara ute och leka när de inte har någon energi – är det schysst. Vi stoppar i dem Oboy gjord på lättmjölk, Lätta smord på en formfranska med marmelad. Barnen blir jätteglada i en timme, sen är energin slut. I skolan lagas ingen mat längre, den skeppas från ett skolkök som vann en upphandling genom att erbjuda lägst pris. Maten de får håller en sådan kvalité att ingen vill äta den – framförallt inte barnen och därmed får de i sig ännu mindre energi. Det skapas en ond cirkel som bygger på snabba kolhydrater från bröd gjort på vete, behandlat ris, processad majs och andra glykogener. Klart att barnen väljer ett alternativ som är sött istället för fett. Dessa processade livsmedel – som inte benämns i innehållsdeklarationen – kan påverka kroppen negativt och bryta ner den på sikt.

Här är en skön lista på e-medel – läskig läsning

Vinden börjar nu blåsa åt ett annat håll. Läkare börjar uppmärksamma att de kostråd som varit grunden för tallriksmodellen inte är bra – inte bra alls. Detta kommer samtidigt som den allmänna opinionen svänger, folk börjar misstro livsmedelsverkets rekommendationer och drar egna slutsatser. Nya tidens sociala medier är en bidragande orsak till detta, information och artiklar når snabbt en vetgirig allmänhet som snabbt kan ta del av nya råd och rön. Viktigt är att vara nog med källkritiken och felaktigheter påpekas snabbt i kommentarsfält av läsare.

Så – låt oss hoppas på att vi kan etablera kostråd som ger en god folkhälsa. Empiriskt belagda och som tål att ifrågasättas och utmanas. Hoppas att vi kan ersätta sockret med riktigt smör och äkta fett från vegetabiliska oljor såsom t.ex. olivolja. Förhoppningsvis drar vi ner på sockret som smakförstärkare och äter därmed inte dåliga råvaror. Vi ställer högre krav på producenter att odla utan gifter och minimera miljöpåverkan av gödning, gärna lokalt. Kanske kan vi ha lokala producenter som säljer sina varor i närheten av konsumenterna, så slipper vi långa transporter.

Kanske i framtiden – men låt oss fokusera på sockret, de snabba kolhydraterna och de processade livsmedlen först. De dödar folk snabbast!