Träningskläder som luktar illa – lösningen

Det är roligt att köpa träningskläder, skor och andra saker. Tyvärr har dessa syntetprodukter en obehaglig tendens att lukta sämre och sämre ju mer frekvent de används, trots tvätt.

Många gånger satt jag bredvid en kompis på spinningpasset och andades genom munnen. Han kläder luktade varken hallon eller blomsteräng. Han är väldigt aktiv och en av få som verkligen använder sina träningskläder tills de verkligen är trasor. Han kläder har även en trist förmåga att dra på sig en obehaglig odör efter en tids användning. Han besväras av detta, han känner själv att kläderna luktar – men han har inte råd eller lust att köpa nya kläder varje vecka.

Vid en fest träffade min kompis en person utbildad inom bio-kemi, samtalsämnet om de illaluktande kläderna kom snabbt på tal. Enligt bio-kemisten är det bakterier som luktar, inget farligt. Dessa är svåra att bli av med, de tål tvätt i högre temperatur är kläderna. Att lägga kläderna i frysen är inte heller säker lösning då dessa bakterier även kan klara låga temperaturer genom övervintring. Lösningen enligt denne fackman skulle vara alkohol. Men att göra av med den mängden sprit är antagligen dyrare än vad nya kläder kostar var männen överens om .

Lösningen heter ättiksprit.
Så drabbas även min favorittröja av denna farsot. Den gick verkligen inte att använda då den stank efter någon timmes användning. Tröjan var såklart den dyraste i samlingen och jag var irriterad på riktigt över att inte kunna använda denna. Så – efter en massa tester, bl.a. frysning och 90graders tvätt sprang jag på en sida som rekommenderade att använda ättiksprit i kombination med vatten. Detta kan förstöra färgen på plagget men alternativet var att kasta eller bränna för att bli av med lukten. Så jag blandade

  • 2dl koncentrerad ättiksprit 24% med
  • 6-7 l vatten i en hink och lät
  • ligga i blöt i två timmar följt av
  • en tvätt utan tvättmedel

Detta tog bort odören från min tröja, testade igen med en annan piké tröja som jag noterat samma problem med. Lukten försvann även där.