Grundstenar i min styrketräning

Styrketräning är något som kan göras väldigt komplicerat, detaljerat gå in på varje ytte-pytte muskel och specialträna den. Kanske är är detta något för kroppsbyggare som är ytterst noga med symmetri i alla delar av sin välsvarvade kropp. Än viktigare kan det vara med speciella övningar i reheb, stärka delar som skadats eller slitits av eller ut.

Min inställning till styrketräning är att den ska vara funktionell. Övningarna ska ha ett syfte, målet är att varje övning skall engagera stora muskelgrupper. Alla övningar körs mycket tungt max 5 repetetioner (utom militärpress p.g.a. skaderisk), tack vare detta ger övningarna bra core träning.

Grundpelarna är

  1. Marklyft – aktiverar kroppens största muskelgrupper
  2. Stående rodd med skivstång – övre rygg och biceps
  3. Militärpress – Axlar och triceps
  4. Knäböj med stången vid bröstet – Ben, stuss och core
  5. Armhävning på knogarna – Bröst, axlar, biceps, triceps och core

Genom att göra dessa övningar 3set om 2-5 repetitioner kommer jag undan med att göra styrkepasset på under 30minuter. Mycket viktigt är att lära sig tekniken i varje övning eftersom de kan leda till skador om de utförs felaktigt. Kolla youtube e